Ruin and Rising

Ruin and RisingTitel: Ruin and Rising
Författare: Leigh Bardugo
Serie: The Grisha #3
Utgivningsår: 2014
Förlag: Henry Holt and Co.
Utläst: 7 December 2014

Handling:
The capital has fallen. The Darkling rules Ravka from his shadow throne. Now the nation’s fate rests with a broken Sun Summoner, a disgraced tracker, and the shattered remnants of a once-great magical army. Deep in an ancient network of tunnels and caverns, a weakened Alina must submit to the dubious protection of the Apparat and the zealots who worship her as a Saint. Yet her plans lie elsewhere, with the hunt for the elusive firebird and the hope that an outlaw prince still survives. Alina will have to forge new alliances and put aside old rivalries as she and Mal race to find the last of Morozova’s amplifiers. But as she begins to unravel the Darkling’s secrets, she reveals a past that will forever alter her understanding of the bond they share and the power she wields. The firebird is the one thing that stands between Ravka and destruction—and claiming it could cost Alina the very future she’s fighting for.

Omdöme:
Det här är den tredje och sista boken i Grisha-serien, och efter att ha läst den första och andra boken så kan jag säga att den första boken var den absolut bästa.

Den här boken är en riktig fantasybok, något som jag inte allt för ofta läser. Men jag gillar verkligen fantasy och jag tycker att den här världen är väldigt bra uppbyggd. Dessutom kan passa på att ge ett stort plus för kartorna som finns i början av varje bok, utan dom så hade jag nog varit lite vilsen.

Huvudrollen Alina har jag för det mesta förståelse och hon känns som en bra huvudroll. Det märks verkligen hur mycket som hon har förändrats och växt som person om man jämför den hon var i den första boken och den som hon är nu. Mal har jag aldrig riktigt gillat särskilt mycket, jag tyckte om honom när han och Alina endast var vänner men efter det så började jag störa mig på honom mer och mer. Darkling hade jag gärna sett mer av och det kändes som att han var med lite för lite i de två sista böckerna. Nikolai är en utav mina absolut favoritkaraktärer, han påminner mig faktiskt om Kenji i Shatter Me serien väldigt mycket av någon anledning.

Boken var riktigt spännande och den hade några scener med oerhört mycket spänning, och det var just den sortens spänning som jag saknade i den tidigare boken, Siege and Storm.

Det blev en ganska kort så  recension, men jag har en hel del att säga i spoilerdelen. Om ni inte redan har läst den här serien så rekommenderar jag verkligen att ni gör det, för den är definitivt läsvärd.

Spoilersektionen (markera för att läsa)

  • Hade förväntat mig att The Darkling på ett eller annat sätt skulle bli god, eller att han åtminstone skulle sluta vara ond. Men jag hade verkligen fel och jag blev väldigt förvånad när Alina mördade The Darkling, det kändes som om hon hade sympati för honom i slutet.
  • I första boken så var Alina tvungen att döda en hjort, men hon vägrade. I den här boken blev hon tvungen att döda Mal, och hon gjorde det. Detta tycker jag verkligen visar på hur mycket som Alina har växt som person genom den här serien. Dock tycker jag att det var väldigt synd att de sedan återupplivade Mal, det hade varit ett mycket mer intressant slut om dom hade låtit honom vara död tycker jag.
  • Man fick äntligen veta vad The Darkling hette egentligen, precis som jag hade hoppats på. Dock hade jag verkligen inte tänkt mig att han skulle heta Aleksander.
  • När The Darkling ”förvandlade” Nikolai till ett monster så blev jag ganska förvånad, även om jag förstod att han skulle bli normal igen i slutet. Hoppades hela tiden på att Alina och Nikolai skulle bli tillsammans, det hade varit intressant att läsa om när de två styrde kungariket.

Mest intressanta karaktär: Finns många, kan inte välja
Mitt betyg: 8,5/10
Minnesvärt citat:“Beauty was your armor. Fragile stuff, all show. But what’s inside you? That’s steel. It’s brave and unbreakable. And it doesn’t need fixing.”

“In this moment he was just a boy -brilliant, blessed with too much power, burdened by eternity.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s